Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

10 bin asker yeterli mi?

Aslında aklı başında herkes bilir ama üniversitede özellikle öğretmişlerdi: A ve B olaylarının birbirini takip etmesi, önce meydana gelen A'nın, B'nin "nedeni"... Sonra meydana gelen B'nin ise A'nın "sonucu" olduğu anlamına gelmez.
Ancak bizim medya, her mantıklı insanın bildiği bu ilkeyi görmezden gelerek yayın yapıyor.
Örneğin "saldırının şifreleri" diye bir şey tutturdu arkadaşlar...
Geçen günkü saldırıdan önceki çeşitli gelişmeleri alt alta yazmayı, "olayı açıklamak" diye sunuyorlar. "Saldırının nedeni" diye öne sürdükleri iki olayı ele alalım: Cumhurbaşkanı Gül'ün bölgeye yaptığı gezi ve Yeni Anayasa çalışmaları...

***
Çok basit bir bilgi, her iki olayın da son saldırıyla ilişkisi olmadığını apaçık ortaya koyuyor: Bu tip büyük bir saldırının planlanması ve hazırlıkları yuvarlak hesap "bir ay önceden" başlar.
Cumhurbaşkanı Gül'ün o tehlikeli coğrafyaya gideceğini PKK bir ay önceden bilmiyordu ki... Böyle geziler gizli tutulur.
Anayasa çalışmaları ise henüz ısınmamış bir konu. Daha uzun süre gündemimizde olacak.
Peki Yeni Anayasa bağlamında PKK ne zaman saldırır? Mesela şöyle bir gelişme olabilir:
BDP'liler, Yeni Anayasa'ya, "Türkiye'yi, Türk ve Kürt halkları birlikte kurmuştur" gibi bir maddenin girmesini ister. Diğer partiler kabul etmez.
Bunun üzerine PKK, "İşte görüyorsunuz, Kürtlerin varlığı yine inkâr ediliyor" diyerek saldırır.
"Özerklik" talebinin ciddiye alınmaması da diğer bir saldırı sebebi olabilir.
Medya haber verme ve açıklayıcı olma telaşı içinde ne bulursa çuvala atıyor. Böylece tam tersi bir noktaya varılıyor: Kafalar karışıyor; PKK eylemleri muammaya dönüşüyor.
***
Not:
Kara operasyonuna 10 bin asker katılmış. Soruyorlar: Bu sayı yeterli mi? Cevap vermek için görevlerinin ne olduğunu bilmek gerek.
Ben size şu kadarını söyleyeyim: Uçak ve helikopterlerle desteklenmediği takdirde, dağlardaki ciddi bir kapışmada, 3 bin militan, 10 bin askeri bozguna uğratır.
Çünkü 17'sinde örgüte giren bir militan, 20 yaşına kadar 3 yıl en zor şartlarda yaşayarak eğitim görüyor. Yaşıtı Mehmetçik ise 3 aylık eğitimle oraya gönderiliyor. Ayrıca en tecrübelisi için bile orası yabancı bir ortam...
Kahramanlık değil, eğitim meselesi bu... Ordu, sistem gereği, Mehmetçiği tecrübe kazandığı dönemde terhis ediyor. PKK ise olgunlaşan militanına karakol bastırıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA